Fokhagymával a malária és a rák ellen

Atlantában megrendezett orvoskonferencián Ian Crandall, a Torontói Egyetem kutatója arról számolt be, hogy bizonyos, a fokhagymában található vegyületek nemcsak a malária ellen hatásosak, de rákos sejtek is eredményesen kezelhetők vele. A szóban forgó vegyületek úgynevezett diszulfidok, amelyekről már régóta tudjuk, hogy antibakteriális és rákmegelőző hatásúak.

Ezek a vegyületek megtalálhatók a hagymafélékben, a fokhagymában és a mahagónifában. Crandall és kutatócsoportja arra keresték a választ, hogy mi a diszulfidok működési mechanizmusa. Tizenegy mesterségesen előállított diszulfidvegyülettel kezeltek maláriával fertőzött, majd pedig rákos sejteket, és azt találták, hogy nem mind a tizenegy vegyület hatásos, de amelyik igen, az egyaránt elpusztítja a maláriát okozó élősködőt (plasmodium falciparum) és a rákos sejteket is.

Ezek után a kutatás célja az lett, hogy kiderítsék mi a közös a plasmodium falciparummal fertőzött sejtekben és a rákos sejtekben. Crandall meggyőződése, hogy megoldás a glutation-rendszerrel kapcsolatos. A redukált glutation a sejtben antioxidánsként funkcionál, de a beteg sejtekben nem tud újratöltődni a rendszer, így a sejt elveszti immunitását és károsodik, majd elpusztul. A fokhagymában talált egyik vegyület, az ajoene viszont megakadályozza a glutation redukcióját, ezzel "védőpajzsot" biztosít a sejtet érő káros hatások ellen.

Crandall reméli, hogy ezen az elven hamarosan már malária és rákellenes gyógyszerek készülhetnek. A mellékhatásokról pedig csak annyit, hogy a fokhagymához hasonlóan valószínűleg a gyógyszer sem lesz éppen rózsaillatú.

Ki van itt?

Oldalainkat 6 vendég és 0 tag böngészi

stat