Adó 1% - több mint 15 éve

A rendszerváltás után felmerült a civil szervezetek adózás során történő támogatása, amely hosszas viták és egyeztetések után az 1996. évi CXXVI. törvény elfogadása után vált lehetségessé. Az 1996. december 19-én elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy az adózó minden adózási évben adója 1%-át felajánlja a tevékenysége, céljai alapján neki szimpatikus civil szervezet számára, bármilyen többletköltség nélkül.

Az adó 1%-ának felajánlásának története ezzel még nem zárult le, 1997-ben az egyházak támogatásáról is megállapodás született. Az 1997. évi CXXIX. törvény szerint az adózó a társadalmi és civil szervezeteknek, valamint a különböző közhasznú intézményeknek felajánlható 1%-on túl még 1%-ot a Magyarországon bejegyzett történelmi egyházak valamelyikének adhat.

A felajánlott adóforintokkal duplán jól járnak a civil szervezetek, hiszen az állam a felajánlott adóösszeggel megegyező alapot különít el, amire a szervezetek szabadon pályázhatnak. Több milliárdos tételről van szó, és ehhez csupán minimális erőfeszítésre van szükség az adózó részéről, többletköltséggel nem jár a tevékenység.

Az adó 1% felajánlásának gyakorlata több mint 15 éves múltra tekint vissza, a felajánlók köre azonban idáig messze elmaradt a kívánttól. A tavalyi évben az adózó polgároknak alig fele ajánlotta fel valamelyik szervezetnek adója 1%-át, ami így is csaknem tízmilliárd forintos támogatást jelentett, de nem nehéz elképzelni, hogy az államkasszában hagyott maradék összegből milyen célokat tudtak volna még megvalósítani a civil-, és közhasznú szervezetek.

Ki van itt?

Oldalainkat 10 vendég és 0 tag böngészi

stat