Szabadban orrán át vegye a levegőt

A hosszú tél és a hideg tavaszi napok után egyre több időt tölthet szabad levegőn. Remélhetőleg többet is kirándul. Lélegezzen mélyeket – máris jobban fogja érezni magát! A helyes légzés csodákra képes.

New Yorkban vagy Tokióban megszokott látvány az oxigénbár. A zaklatott életű városlakók ott pihenik ki magukat egy röpke húsz perces kúra alatt, melynek során – akár a sarki kocsmában – egy bárpult előtt üldögélnek, és 95 százalékos oxigént lélegeznek be. Viszonyításképpen: városainkban a levegő oxigéntartalma mindössze húszszázalékos. A légzés több mint egyszerű levegővétel: az oxigén táplálja a sejteket, fiatalon és egészségesen tartja a szervezetet. Kézenfekvőbb módszert nem is ajánlhatnák: lélegezzen mélyet, és kapcsolódjon ki hatékonyabban!

Felkészülni!
Reggelente alig bír kikelni az ágyból? Állítsa öt perccel korábbra a vekkert. Ennyi idő éppen elegendő, hogy lendületbe hozza légzését és keringését. Alvás közben ugyanis mindkettő „alapjáraton” dolgozik.
Tárja ki az ablakot, nyújtózkodjon nagyokat. Emelje mindkét karját a feje fölé. Eközben nyújtsa ki az ujjait is, amennyire csak lehet! Lélegezzen mélyeket, és továbbra is megfeszítve ujjait. Kilégzésnél engedje lejjebb karjait, belégzésnél pedig ismét nyújtózzon, miközben csípője előretolásával homorítson.
Az egyszerű gyakorlat során távozik szervezetéből a többlet széndioxid, és helyette friss oxigén áramlik a tüdejébe.

Vigyázz!
Az ázsiaiak évezredek óta tudják, hogy légzésük ritmusa szorosan összefügg testi-lelki állapotukkal. Jóga, tai-chi – a légzőgyakorlatok ugyanolyan fontosak, mint akár meditáció során. A munkahelyi szüneteket (uzsonna, ebéd) használja ki! Üljön egy kényelmes székbe, nyugodt testtartásban. Hunyja be a szemeit, s képzelje magát napsütötte tengerpartra, ahol lágy szellő lengedezik. Azután képzelje azt, hogy lélegzetvétele pontosan olyan szapora, mint a tenger hullámzása. Amikor a hullámok a parthoz közelednek, szívja lassan be a levegőt, s amikor újra visszahúzódnak, fújja ki. Érezni fogja, hogy minden egyes „hullámmal” jobban és jobban ellazul.

Kész!
Panaszkodik, hogy estére „tök kész vagyok!”. Képtelen kikapcsolni, a munkahelyi gondok továbbra is ott bujkálnak gondolataiban. Forgolódik, kínlódik, nem tud elaludni. Ahelyett, hogy birkákat kezdene számolgatni, figyeljen inkább a légzésére!
Semmilyen különleges pózt nem kell felvennie, elég, ha bebújik kedvenc takarója alá. Koncentráljon a belélegzett levegőre, és irányítsa figyelmét mellkasa középső részére. Tegye oda egyik kezét, s érezni fogja, ahogy levegővételnél megemelkedik, majd lesüllyed. Minden egyes lélegzetvétele legyen valamivel rövidebb és felszínesebb, mint az azt megelőző. A gyorsabb ritmusnak köszönhetően kevésbé mélyen fog lélegezni, keringése fokozatosan lelassul, amíg csak el nem alszik.

Rajt!
Ha követte és követi tanácsainkat, sokkal könnyebben tud nekivágni a következő napnak. Javul a légzése, keringése, jobban képes lesz elviselni a munkahelyi és háztartási „gyűrődéseket”.

A légzés csodája
Az újszülöttek alighogy világra jönnek, mindjárt képesek rá. A légzés egyenlő az élettel. Az oxigént orron-szájon át lélegezzük be, így jut el tüdőnkbe.
A legegészségesebb az orrlégzés. Az orrunkban lévő hörgőcskék egyrészt kiszűrik az idegen anyagokat (porszemcsék, kórokozó baktériumok), másrészt a belélegzett levegőt a test hőmérsékletéhez igazítják, s a szervezet számára kívánatos nedvességtartalmúvá alakítják. Így a nyálkahártya mindig nedves és vérbő marad, könnyebben ellenáll a különféle fertőzéseknek. A légzés, illetve gázcsere a tüdő kis, hólyagszerű kiterjedéseiben zajlik. Itt áramolnak át az oxigénmolekulák a véredények vékony falain. A vérben azután a hemoglobin, a vér vörös festékanyaga veszi föl a levegőmolekulákat. A vér által jut el testszervekig, amelyek anyagcseréjükhez oxigént használnak fel. Az anyagcsere-folyamat mellékterméke a széndioxid, mely a vérrel visszajut a tüdőbe, s onnan – a kilégzéssel – elhagyja a testet. A tüdő hólyagocskáiban így a széndioxid és a friss oxigén gyakorlatilag helyet cserél.

Ki van itt?

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

stat