Veszélyes energiaitalok

Ki ne próbálta volna ki egy péntek esti pörgés alkalmával a frissességet biztosító energiaitalok alkohollal való keverését? Ám vigyázni kell, veszélyes lehet!
 
Az amerikai Ball State University kutatói a Sciencedaily.com internetes tudományos szaklapban publikált tanulmányukban azt állítják: az erősen stimuláló energiaitalok, valamint az inkább nyugtató hatású alkohol keveréke a szervezetben könnyen tüdő, szív- és érrendszeri károsodásokhoz vezethet. David Pearson, a kutatásokat végző csoport vezetője szerint „rémisztő, hogy ezeket az energiaitalokat olyan tömény szeszekkel fogyasztják együtt, mint a whisky vagy a vodka. Erős stimulánsokkal és kemény nyugtatókkal terheljük túl a saját szervezetünket egyszerre.”

A kutatást egy olyan új nevelési-felvilágosító program részeként végezték el, amely amerikai tinédzsereknek készül az MH-18 magazin, illetve ennek internetes változata, az MH-18.com számára. Az újság alapvetően fiúknak szóló, „hogyan legyünk minél fittebbek és csinosabbak”-szóló tanácsokkal foglalkozik a nagy amerikai egészség- és szépségmánia jegyében, ezért főleg a Men’s Health-ből átvett cikkek találhatóak benne. Van azonban egy „Kérdezd meg dr. Dave-et” című egészségügyi tanácsadó rovat, az említett kutatás eredményeit itt fordították le az amerikai tinik által is érthető nyelvre.
 

A legtöbb energiaital nagy mennyiségben tartalmaz koffeint és más legálisan forgalmazható stimulánsokat, mint a taurin, guarana, ginseng vagy az ephedrin. (Ez utóbbit egyébként nálunk is kapható orrcseppek tartalmazzák, így az ilyesféle felpörgetős energiaitalok „fapados” változatának a fél üveg orrcsepp-nagyvadász kombináció tekinthető, egyben szép példáját nyújtva a hazai szervezetpusztítók kreativitásnak.) A fent említett anyagok ártalmas vagy hasznos voltához még csak annyit, hogy közülük egyesek például doppingként szerepelnek a tiltott szerek listáján.

„A fiatalok egy átmulatott éjszaka során több ilyen energiakoktélt is megisznak, ami egyszerre óriási mennyiségű serkentőanyag bevitelét jelenti a szervezetbe, rövid idő alatt. A hatás akár 12 órán át is tarthat. A rendszeres fogyasztók nagy része azonban nincs tudatában az ebben rejlő veszélyeknek, mivel ezeket az italokat korlátozás nélkül vásárolhatják a boltokban. A legtöbb stimuláns pontos hatásmechanizmusát csak most vizsgálják, de az már kijelenthető az eddigi eredmények alapján, hogy nemcsak szív- és érrendszeri rendellenességeket okozhatnak, de ártalmasak az immunrendszerre is” - állítja Pearson professzor. Pedig a kannás borról valószínűleg még nem hallott…

Ki van itt?

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

stat