Ételek, italok hatásai

Nem mindegy, mi van a tányérban (pohárban). Mi most eligazítjuk!

Huncut a hús, kedvcsináló a csokoládé. És van még néhány bölcsességünk.

A kávé segít az ébredésben: igaz!
A koffein serkenti az idegrendszert, ezáltal stimulálja az agyműködést, fokozza az éberséget. A rendszeresen kávézónak nem elég egyetlen csésze, legalább kettőt igyon meg.

A narancs energiával látja el a szervezetet: hamis! C-vitamint tartalmaz, és ez hat serkentőleg az idegrendszerre, ám kis mennyiségben csupán természetes vitaminforrás. Egy narancs C-vitamin tartalma fedezi a napi szükséglet felét. Tehát este is megehet egyet, attól még nem lesznek alvási problémái.

A tészta kedvezően hat az erőkifejtésre: igaz!
Mint minden lassan égő cukor, a tészta hosszú távon ellátja a szervezetet energiával. Ez a sportolók ideális tápláléka, mert általa sok energia raktározható el fizikai erőkifejtés előtt.

A cukor kiváló fáradtság esetén: igaz!
Nagyon gazdag gyorsan égő glukózban, így szinte ostorcsapásként hat az elnyűtt szervezetre. Amennyiben hosszabb túrára indul, vigyen magával néhány szem kockacukrot vagy aszalt gyümölcsöt - kiválóan feltöltik a kifáradt "elemeket". Vigyázat, a bonbon, a torta és az üdítőital csak fokozza a szomjúságérzetet, és 1-2 óra alatt meghozza az étvágyat is.

Húsfogyasztás által növelhető az izmok tömege: hamis!
Az izmosodás csak fizikai erőkifejtéssel fokozható. Egy húsban gazdag, de mozgás nélküli diétától nem lesz Madame Chippendale. Mindenesetre a húsban, halban, sajtban található fehérjék táplálják az izmokat.

A spenót fogyasztása erősít: hamis!
Bár Popeye és a spenót legendája örökké élni fog. A spenót tartalmaz ugyan (létfontosságú) vasat, de nem ebben az élelmiszerben van belőle a legtöbb. Igazi vasforrás a marhahús, illetve a száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse).

A csokoládé kiválóan hat a rossz kedélyállapotra: igaz is, meg nem is!
Sok ember számára a csokoládé kiváló gyógyszer a rossz kedélyállapot vagy a depresszió elleni küzdelemben. A szakemberek ezért megvizsgálták a csoki összetételét, de különösebb felfedezésre nem jutottak. Viszont rájöttek arra, ha az ember olyasvalamit eszik, amit nagyon szeret, akkor a szervezet örömérzést kiváltó anyagok termelésébe kezd.

Ezt olvasta már?

Ki van itt?

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

stat